Rioolwacht B.V.
“Mensen leven langer door aanleg riolering”

“Mensen leven langer door aanleg riolering”


De bekendste bioloog van Nederland Midas Dekkers werd op 22 april 65 jaar. Het is een prachtaanleiding voor een bezoek aan de meester van de onderkoelde humor. In bijgaand interview gaat hij onder andere in op het belang van goed onderwijs en riolen, want de loodgieter heeft
hij hoog zitten. “Onderwijs en riolering zijn de enige twee factoren die er toe doen voor de mensheid. Daardoor leven mensen langer.”


Al je columns en boeken schrijf je nog op een ouderwetse typemachine en ook verder heb je een hang naar oude dingen. Vanwaar die aversie tegen nieuwe ontwikkelingen?
“Ik heb geen weerzin tegen het nieuwe, maar ik vind heel veel oude dingen nu eenmaal prettig. Als die verdwijnen, dan merk je dat meer dan dat er nieuwe dingen bijkomen. Nieuwe dingen zijn er zat en elke dag komen er nog nieuwere dingen bij. Ik ben best wel eens jaloers op mensen die blij zijn met een Fiat Panda, een huis in Almere met een tuintje voor en een tuintje achter, een flatscreen televisie en een iPad of hoe die dingen ook allemaal heten. Wat is er niet heerlijker dan een kind te zijn van je tijd. Iedereen die de nieuwe wereld omarmt, heeft meer gelijk dan ik. Maar ik kan er niets aan doen dat ik gehecht ben aan een aantal oude dingen.”

Is dit een karaktereigenschap of heeft het te maken met de toenemende leeftijd?
“Het zit in me. Het is mij opgevallen dat ik altijd vrienden had die 10, 20 jaar ouder waren dan ik. Ik zit nu op een leeftijd dat die mensen beginnen op te raken, dat is wel jammer. Ja, ik hou van de cirkel van het leven. Ik zie nu dat steeds meer ouderen op hun kleinkinderen beginnen te lijken. Een oud mannetje en zijn kleinkind genieten evenveel in Artis, terwijl ze beiden op middelbare leeftijd geen voet in Artis zouden zetten.”

Sommige oudere mensen proberen tegen beter weten in jong te blijven. Dat vind je raar?
“Ik vind het juist leuk om ouder te worden, want daardoor word je elk jaar een beetje anders. Veel mensen willen anders worden en gaan daarvoor op cursus, kopen andere kleren, gaan in een ander land wonen, smeren rommel op hun gezicht of ze gaan reizen. Dat kost allemaal geld, terwijl ze ook anders worden door ouder te worden en dat is gratis. Veel mensen genieten ook nooit van hun leeftijd. Als ze 55 zijn, willen ze 45 zijn en als ze 65 zijn, willen ze 55 zijn. Je moet niet tot je 65ste wachten om ervan te kunnen genieten dat je 55 was, je moet de leeftijd die je hebt accepteren. Het is ook zonde van de energie. Ik heb alle energie nodig om mezelf te zijn.”

Je bent van de generatie babyboomers, maar zelf heb je nooit kinderen gewild. Mis je dat nu niet, nu je ouder wordt?
“Hoho, geen babyboomers, dat heet geboortegolf. Ik ben niet van dat Engelse gedoe. Maar het klopt, ik heb geen kinderen en daar zijn twee goede redenen voor: 1. Ponypark Slagharen en 2. Avonturenpark Hellendoorn. Als je geen kinderen hebt, hoef je daar nooit heen. Van alle beslissingen in mijn leven blijf ik tot mijn dood twijfelen, behalve over de beslissing geen kinderen te willen. En mocht ik er ooit aan gaan twijfelen, dan hoef ik alleen maar in een vakantie een klein stukje met de trein te reizen en ik weet met al die papa’s, mama’s en schreeuwende snottebelkinderen dat de beslissing goed is. Maar ik moet wel toegeven dat ik het wel jammer vind dat ik geen kleinkinderen heb. Ik geloof dat ik een goede opa zou zijn.”

Iets heel anders: is de wereld eigenlijk niet klaar?
“Ja, maar dat was die al rond het einde van de 19de eeuw. In die tijd kon je liefdevol terugkijken op alles wat de wereld van vroeger mooi maakte en je kon vooruitkijken naar nieuwe dingen die net in opkomst kwamen. Toen had iedereen het idee ‘als we nog meer machines hebben, worden we nog gelukkiger.’ Inmiddels zijn we een paar generaties verder en weten we dat je daar niet gelukkiger van wordt. Als we nu naar de toekomst kijken, zie ik donkere wolken. Klopt, ik heb me daar mijn hele leven zorgen over gemaakt. Ik heb lezingen gehouden en boekjes geschreven dat we naar de kloten gaan, want anders… Maar op een gegeven moment zie je dat je een roepende in de woestijn bent. Mijn generatie heeft, door zuinig en verantwoord te leven en door dingen uit de mond te sparen, geprobeerd voor nieuwe generaties een mooie wereld te creëren. Maar de huidige generatie doet er gekke dingen mee. Dan gaan ze met een vliegtuig naar een ver oord om te golfen op een baan met twee gaatjes meer. Alles wat wij hebben opgebouwd, wordt er in een moordend tempo doorheen gejaagd en nu heb ik iets van “ik ben nu 65, ik heb mijn best gedaan, nu moeten jullie het maar uitzoeken.”

In je boek De Vergankelijkheid (1997) wordt het verval van mensen, dieren en dingen gefileerd. Daarin schrijf je onder andere ‘dat we tweemaal zo lang leven als een eeuw geleden, is niet aan de dokter te danken maar aan de loodgieter.” Kun je dat nader verklaren?
“Het sterftecijfer in ons land is veel lager dan in de 19de eeuw en wij denken dan dat dat te danken zal zijn aan open hartchirurgie en andere medische hoogstandjes. Dat is niet waar. Er zijn twee belangrijke redenen. De eerste is dat het sterftecijfer onder baby’s enorm is teruggedrongen, maar het aller-, aller-, allerbelangrijkste is de uitvinding van de riolering. Heel veel ziektes worden overgedragen door ziektekiemen in uitwerpselen. Vroeger woonden mensen dicht op elkaar en als er eentje de pest of cholera had, dan was in een mum van tijd de halve stad ziek en stierven ze als ratten. Toen is, halverwege de 19de eeuw, de riolering uitgevonden en in elk stadje waar riolering werd aangelegd, daalden de sterftecijfers spectaculair. Dat is veel belangrijker geweest dan bijvoorbeeld de uitvinding van antibiotica.”

Ook laat je regelmatig weten dat onderwijs essentieel is voor een geslaagd leven.
"Wil je gelukkig worden, wil je slim worden, wil je plezier hebben in het leven, wil je genieten, wil je rijk worden, het maakt niet uit wat je wilt, maar altijd geldt dat onderwijs de sleutel is voor succes. Ontwikkelingswerkers hebben dat heel goed in de gaten. Kijk de ontwikkeling in alle landen er maar op na: overal waar riolering en leidingen voor schoon water zijn aangelegd én de mensen onderwijs kregen, gaat het veel beter. Ik snap ook echt niet dat een minister het in zijn harses haalt om op onderwijs te bezuinigen. Als er één investering is die zich altijd terugbetaalt, dan is het onderwijs.”

Tot slot: in mei krijg je voor de eerste keer aow. Dat moet heel apart zijn?
“Ja. Ik heb nog nooit geld gekregen van de gemeente. Ik ben altijd eigen baas geweest en heb altijd braaf belasting en weet ik veel wat allemaal nog meer betaald, maar nu krijg ik zomaar geld. Dat is vreemd. Of ik ervan ga genieten? Niet specifiek, want ik geniet al mijn hele leven.”

Bron InstallatieNieuws mei 2011 InstallatieNieuws

© 2019 Rioolwacht B.V. | Powered By XSL sites links
afvoer ontstoppen afvoer verstopt douche ontstopping doucheputje verstopt gootsteen ontstoppen loodgieter friesland loodgieter groningen loodgieter leeuwarden ontstoppen riolen riolering ontstoppen riolering ontstopping riool camera inspectie riool ontstoppen riool problemen riool reinigen rioollucht rioolproblemen rioolstank verstopping toilet verstopte afvoer verstopte regenpijp wc verstopping wc verstopt wc-stank