Rioolwacht B.V.

Schademonteurs voorlopig nog niet klaar met klussen


ARJEN BAKKER - frieschdagblad.nl

Dokkum - "Wij raden onze klanten altijd aan om hun vlaggen binnen te halen zodra het harder dan windkracht 6 waait", zegt verkoopleider Bennie Miedema van de Dokkumer Vlaggencentrale. "Maar - eerlijk is eerlijk - voor ons is het wel lekker dat niet iedereen zich aan dat advies heeft gehouden: we draaien als een tierelier!" Waar het tijdens een storm vooral hard werken is voor brandweerlieden, dijkwachters en de politie, komt zodra de wind is gaan liggen een heel andere bedrijfstak op gang: die van aannemers, dakdekkers en rioolontstoppers.

En die van vlaggenverkopers natuurlijk. Miedema en zijn medewerkers noteerden gisteren orders aan de lopende band: voor vervanging van stukgescheurd dundoek, maar ook veel voor accessoires. "Veel mensen hebben de vlag op zich niet stuk, maar de touwtjes of de ringetjes wel. En er is ook veel vraag naar die gewichtjes die onderaan de vlag vastgemaakt moeten worden."

Wie vandaag bestelt, moet één tot drie weken op zijn nieuwe vlaggen wachten, stelt Miedema. "We draaien extra uren om alles zo snel mogelijk te verwerken."

Ook de medewerkers van Rioolwacht/Adako Dakbedekking in Leeuwarden, Drachten en Heerenveen "zijn voorlopig nog niet thuis", zegt woordvoerder Siebren Dijkstra. "We hebben voor de afspraken voor reguliere vervanging van dakbedekking gevraagd of het ook later kan, zodat we vandaag onze beide bussen langs de lekkagemeldingen kunnen sturen."

Bij de afdeling Rioolontstopping van het bedrijf is het nog veel drukker. "We hebben een vacuümauto voor het leegzuigen van leidingen en kruipruimtes en zes monteurs op de weg." Volgens Dijkstra zijn er tientallen huizen met ondergelopen kelders of toiletten en doucheputjes die niet meer doorlopen. "En dat is in de meeste gevallen veel vervelender dan lekkage. We proberen daarom ook echt vandaag nog langs te komen bij iedereen die belt."

Ook aannemers en glaszetters hebben gisteren veelal hun reguliere klanten afgezegd om volop aan reparatieverzoeken te kunnen voldoen. Hoewel er donderdag een zeldzaam zware storm woedde, is het aantal afgewaaide dakpannen of kapotte schuttingen niet veel hoger dan na een normale storm, zeggen ze bij de bouwers. "Ik vond het nogal overdreven zoals er gisteravond op televisie gereageerd werd", zegt een woordvoerder van Van der Zee in Harlingen. "Wij hebben een stuk of vijftien meldingen, dat is heel gemiddeld. De enige keer dat ik me herinner dat er echt vele tientallen schades waren, was in 1989."

Schadebedrag

Verzekeraars zien in de situatie van gisteren wel degelijk een enorm verschil met een gemiddelde storm. Er is voor minimaal 180 miljoen euro schade aan gebouwen van particulieren en bedrijven. De verzekeraars moeten tot 1994 terug gaan voor een hoger schadebedrag. In Fryslân en Groningen staat de teller op twintig miljoen euro. Noord-Holland werd verreweg het zwaarst getroffen met tachtig miljoen euro schade. De overige tachtig miljoen schade is over de rest van het land verspreid.

Vorige week was er vijftien miljoen euro schade, eind december ongeveer twaalf miljoen euro. LTO Nederland meldt voor boeren en tuinders een schade van tien tot vijftien miljoen euro.

In Franeker is er opwinding ontstaan onder enkele bewoners van historische panden. Aan de Voorstraat is een gevel van een drogisterij door de storm losgetrokken, doordat daar een kabel van de stadsverlichting aan was bevestigd. Pagina 13: Weinig schade in Friese natuur.

© 2019 Rioolwacht B.V. | Powered By XSL sites links
afvoer ontstoppen afvoer verstopt douche ontstopping doucheputje verstopt gootsteen ontstoppen loodgieter friesland loodgieter groningen loodgieter leeuwarden ontstoppen riolen riolering ontstoppen riolering ontstopping riool camera inspectie riool ontstoppen riool problemen riool reinigen rioollucht rioolproblemen rioolstank verstopping toilet verstopte afvoer verstopte regenpijp wc verstopping wc verstopt wc-stank