Rioolwacht B.V.

Leewarder Courant: Het riool roept, maar ontstopper heeft slecht imago


Door Chiel Evers

Met een nieuw bedrijfspand en een nieuwe naam - Rioolwacht - wil het Leeuwarder rioolontstoppingsbedrijf Korf een landelijke organisatie opbouwen. "Tot nu toe zijn al mijn
dromen uitgekomen", zegt Harry Korf.LEEUWARDEN - Een roeping. Zo mag je van Harry Korf zijn gedrevenheid wel noemen als het om rioleringen gaat. Bij zijn eerste rioleringsklus, meer dan twintig jaar geleden, wist hij het meteen: "dit is wat ik moet doen". Nu staat hij op het punt vanuit Leeuwarden landelijk door te breken.

Daarvoor heeft hij een nieuwe naam en een nagelnieuw bedrijfspand aan de Zuiderkruisweg gekozen. De vertrouwde naam Korf Rioolontstoppingsbedrijf is vervangen door Rioolwacht. Het huidige aantal van zestien werknemers zal gestaag groeien, verwacht de directeur.

In 1982 begon hij samen met zijn vader een bedrijfje in rioolontstoppingen. Na een paar jaar in zijn eentje, begon in 1987 de groei. Nu neemt hij 30 procent van de Friese rioleringsmarkt voor zijn rekening en is hij ook actief in Groningen, Drenthe en Overijssel. Gemiddeld groeit de omzet 18 procent.

Rioolwacht is niet alleen een nieuwe naam, maar ook een nieuw idee. Korf is op zoek naar collega-bedrijven elders in het land die met hem willen samenwerken. Rioolwacht neemt dan de 24-uur telefoondienst, de administratie en het geregel voor zijn rekening. Het is een franchise-formule, waarbij de deelnemers hun zelfstandigheid als ondernemer houden, "Maar ze kunnen zich concentreren op hun vak, de rest doen wij."

Terwijl hij zo tracht zijn vleugels uit te slaan, werkt Korf ook hard aan een verbetering van het imago van het rioleringswerk. "Voor de buitenwacht is het alleen maar vies werk. Maar in werkelijkheid is het een behoorlijk technisch vak. Je hebt mensen op mbo-niveau nodig. Ze werken met camera’s, met mechanische freesapparatuur, hogedrukunits, apparatuur om de leidingloop in de grond te bepalen en stanklekken op te sporen." Binnenkort komen daar nog hypermoderne hand-computertjes bij voor het contact met de werkplanner.

Het slechte imago maakt het moeilijk om personeel voor de bedrijfstak te werven en om mensen vast te houden. Daarom doet Korf tegenwoordig veel aan scholing. De medewerkers krijgen regelmatig cursussen. Korf: "Zo ga je langzaam maar zeker een eigen cultuur vormen in het bedrijf."

Menigeen leert het rioolbedrijf pas kennen als de nood aan de man is: een verstopping. Gemiddeld gebeurt dat een keer in de tien jaar. Toch valt er veel meer te doen, zegt Korf. Reiniging van riolen voordat er iets verstopt is wel zo belangrijk.

Gedeeltelijk dichtgeslibde afvoerbuizen kunnen een schoonmaakbeurt gebruiken om erger te voorkomen. Hoe beter een buizenstelsel is aangelegd, hoe kleiner de kans op dichtslibben. Maar te grote diameters, te veel afschot en een overmaat aan bochten in de leidingen maken de kans op vervuiling groter. Korf: "Als alles volgens de norm zou zijn aangesloten, zouden we 50 procent van ons werk kwijtraken."

Behalve gebrekkige buizenaanleg, speelt ook de toegenomen properheid van de Nederlander de rioolontstopper in de kaart. Hoe meer er wordt gewassen, hoe meer fosfaten wegspoelen, hoe meer er aankoekt in de buizen. Wie behalve proper ook zuinig is met water, en bijvoorbeeld een baksteen in zijn wc-spoelbak legt, is volgens Korf helemaal in de aap gelogeerd. Als er minder water doorspoelt, neemt de kans op verstopping toe. "Verkeerde zuinigheid", vindt hij.

© 2019 Rioolwacht B.V. | Powered By XSL sites links
afvoer ontstoppen afvoer verstopt douche ontstopping doucheputje verstopt gootsteen ontstoppen loodgieter friesland loodgieter groningen loodgieter leeuwarden ontstoppen riolen riolering ontstoppen riolering ontstopping riool camera inspectie riool ontstoppen riool problemen riool reinigen rioollucht rioolproblemen rioolstank verstopping toilet verstopte afvoer verstopte regenpijp wc verstopping wc verstopt wc-stank